Friday, November 7, 2008

java goodies

Referitor la eterna poveste pass-by-reference and pass-by-value - versiunea Java, mi se pare ca tipul asta explica cel mai bine http://www.yoda.arachsys.com/java/passing.html

la ce bun Information Cards?

de ce mi se pare grozav ca s-ar putea accepta la un moment dat autentificarea pe situri cu astfel de carduri?
1. nu mai trebuie sa introduc/tin minte parole. as fi mult mai fericit daca nu ar mai trebui sa scormonesc prin mail dupa parole, sa ma folosesc de functionalitatea de 'parola uitata' etc.
2. no more phishing. nu mai am de ceva vreme acces la primul cont de mail de pe yahoo din cauza unui astfel de atac -> a trebuit sa-mi fac altul, din fericire nu aveam informatii indispensabile acolo

Wednesday, November 5, 2008

migratia de iarna

Revin cu un nou episod despre plecatul-venitul din/in firma. Mai mult depre plecat. S-a format un obicei prin care cel care pleaca sa dea un mail la toata firma. Astept sa se formeze obiceiul prin care se face cinste celor care raman :) . Intr-o singura seara s-au trimis 3 mailuri. Al 4-lea a fost cel mai la obiect: expeditorul nu pleca, dar ne-a informat ca am putea sa schimbam obiceiul, si anume sa dea mail cei care raman, am avea fiecare mai putine mailuri de citit. Si aproape ca nu a fost gluma :) .Astazi am mai primit un mail de la revedere. Sper ultimul pe saptamana asta.

Sunday, November 2, 2008

despre Information Cards

Cautand un subiect interesant pentru un proiect academic am revenit asupra tehnologiei Information Cards. Dupa ce am sapat sanatos, de, orice inceput e greu, am aflat in ce sta securitatea acestor carduri. Daca modul clasic de autentificare presupunea ca utilizatorul sa introduca o parola pentru a valida ca intr-adevar el e Gigel, cu Information Cards situatia se schimba. Secretul nu mai rezida in memoria unui utilizator uman ci intr-o cheie secreta pastrata de o componenta software numita Identity Selector (exemplu MS Windoz CardSpace care vine de-a gata o data cu Vista). Utilizand un Information Card pentru autentificare pe un site nu mai trebuie sa introduci o parola. Singurul lucru pe care trebuie sa-l faci e sa iti creezi un card specificand datele personale (se ocupat de asta Identity Selectorul) care vor constitui identitatea ta pe situl respectiv. Dupa care oferi cardul sitului pentru a te inregistra. Minunat, nu-i asa? Partea mai putin grozava e ca nu e inca adoptata de industrie aceasta solutie. Daca vedeti vreun site care accepta Information Cards, sa-mi spuneti si mie cat mai urgent ! to be continued ...

Monday, April 7, 2008

din seria Windows XP adventures: cat de bun e win explorer?!

Dupa ce vreme buna am muscat din tastatura si am plans pana cand se deschideau anumite foldere in XP am decis sa iau atitudine. Prima miscare mi s-a parut fireasca: am defragmentat partitia unde erau problemele. Dupa aproapte o zi in care HD-ul a rontait neincetat operatiunea s-a incheiat: rezultat = insesizabil (ma apucase plansul mai tare acum ca pierdusem 1 zi). Dupa aia miscarea radicala: reinstall de windoze ca avea si el o varsta ... Rezultatul il cunoasteti: iarasi lacrimi cand dadeam sa deschid folderele cu pricina. [paranteza] avea profu de mate o vorba cand aveam de rezolvat o problema relativ mai dificila: acum incepem sa gandim. In cazul meu s-au gandit mai multi (am prezentat problema unor colegi/prieteni). Sugestia pe care am pus-o in practica imediat ce am ajuns acasa: use another file manager, dude! and ... suprise! it works just fine ... Cu alte cuvinte mi-am instalat Total Commander si merge de n-are treaba cand e sa deschid folderele pe care abia mi le deschidea explorerul (pe windoze proaspat instalat).

Monday, March 10, 2008

migratia de primavara

La firma minunata la care lucrez, e ca-n gara. Si nu ma refer ca vin colegii din strainatate cu valizele direct de la gara. Pleaca oameni, mai si vin ce-i drept, dar tot nu ma simt foarte confortabil. Azi am aflat ca mai pleaca cineva. Acum realizez ca saptamana viitoare incepe cariera in Axway un alt coleg. Deci e 1-1 . M-am linistit. Deci ma astept ca de saptamana viitoare sa fie mai vesel.

Run, people, run!

Un articol ce merita luat in seama, despre beneficiile alergatului, aici. Neaparat a se verifica practic daca e asa sau nu. Cum spuneam si in primul post, IDEAS ARE GOOD, BUT ONLY IF YOU PUT THEM INTO PRACTICE. Inca un citat : PEOPLE JUST NEED TO BE REMINDED OF, deci in momentul in care simtiti ca fericirea scade sub nivelul de avarie, amintiti-va de articolul asta si luati-o la fuga.

Sunday, March 9, 2008

7 days or 5 days ?!?

Why the hell they are called 7 days when they are only 5 ? Am i missing something here ?
Cumparai niste mini-croissante 7 days (5 la numar) . And i said to myself: WTF ???

Wednesday, February 6, 2008

am o veste buna si una rea ...

Vestea buna este ca s-a descoperit elixirul tineretii fara batranete. E, nici chiar asa! Dar daca faci exercitii fizice in loc sa ai o viata sedentara ai sanse maxime sa traiesti ceva mai mult decat media.
Vestea proasta este ca in 2012 se sfarseste lumea. Cel putin asa au prezis mayasii. Acu' ma mai gandesc daca ma apuc sa fac miscare. Ce rost mai are? Ca pana in 2012 o mai duc si fara.

Tuesday, February 5, 2008

Internet Explorer fix

Vi se intampla sa va crape Internet Explorer si jurati ca nu i-ati facut nimic? Pai eu zic ca e de la add-onuri. Uite cum se rezolva : te duci in Tools-> Internet options la tabul Programs si ai acolo un buton Manage Add-ons care deschide minunatul dialog unde poti sa activezi/dezactivezi add-onuri. Daca crapa bestia cel mai probabil o sa fie de la unul din adonurile care se incarca deci filtrezi dupa [...currently loaded...]. Dupa care iti faci o regula pentru gasit vinovatul : eu am dezactivat tot sa vad ca merge fara ele dupa care am inceput sa activez pana a crapat. Acum mai ramane sa stii in ce situatie crapa, ca altfel n-am facut nimic. La mine crapa fara gres cand incarca o anumita pagina.
Evident, un link din messenger, pentru ca altfel folosesc Firefox :D. Spor la reparat [sau foloseste Firefox :) ] .

Monday, February 4, 2008

The story about Trent - seria Povestiri Criptografice

Probabil ca pe Alice si pe Bob ii cunoasteti. Daca nu, va spun eu imediat cine sunt: doua entitati care vor sa schimbe intre ei informatii fara ca Oscar (aka Mallory) sa poata citi aceste informatii.
Daca ne referim la criptografia cu cheie publica, tot ce are nevoie Alice ca sa trimita securizat informatii lui Bob este cheia lui publica. Aici insa apare o problema: Oscar poate intercepta schimbul de chei dintre entitati si substitui propria sa cheie. Rezolvarea consta in garantarea legaturii dintre cheia publica si identitatea proprietarului (Bob) de catre o terta persoana de incredere (Trusted Third Party - TTP). In caz ca nu v-ati prins, numai ce vi l-am prezentat pe Trent :). Garantarea se face prin emiterea de catre Trent a unui certificat digital care in mare inseamna ca informatiile de identificare ale lui Bob si cheia sa publica sunt semnate cu cheia privata a lui Trent. O data ce s-a verificat validitatea semnaturii si avem incredere in Trent ne putem baza pe faptul ca cheia din certificat este a lui Bob. Traiasca Trent!

Cum sa afli serial numberul (cheia) pentru Windows XP

Ti-ai instalat windozele acu' 100 de ani si vrei sa afli cu ce serial number l-ai instalat.
Scurt si la obiect: dai un search pe Google dupa keyfinder :)

update Ecommerce Web Site Template

O unealta eficienta cand ai de-a face cu un template (ai layoutul gata facut dar trebuie sa ti-l insusesti la nivel de structura - anumite elemente HTML vor trebui generate dinamic ) este DOM Inspector - plugin Firefox. Iti prezinta arborele DOM asociat documentului HTML si prin selectarea elementelor iti incadreaza vizual pe pagina ce corespunde elementului selectat.

Sunday, February 3, 2008

Ecommerce Web Site Template, adica fata unui site de comert electronic

Am avut la un moment dat de facut un proiect la scoala care se voia a fi un site de comert electronic. Nu prea a iesit ce trebuia si acum cred ca am timpul si energia sa-l fac asa cum trebuie.
Nu stiu daca e bine sa faci o aplicatie de genul asta mai intai functional dupa care sa adaugi partea vizuala dar eu am dificultati in a lucra la ceva care arata urat (in Emotional Design: Why We Love (or Hate) Everyday Things, D. Norman ne spune bazandu-se pe studii ca usurinta in utilizare poate fi influentata de aspectul unui produs - dar asta e un pic alta poveste). Asa ca primul pas a fost sa caut un template pentru viitorul site (nu ma pricep deloc la web design asa ca nu se pune problema sa fac eu partea vizuala). Si pentru ca v-am plictisit suficient, iata situl minunat unde am gasit un template care imi place, de fapt chiar mai multe http://www.freewebsitetemplates.com . Nu ca ar fi cine stie ce grozavii pe acolo, dar pe celelalte mii de situri rezultate din cautarea pe google nu am gasit nimic rezonabil free si care sa nu arate groaznic.
Acum trecem la lucruri mai tehnice: situl va fi realizat in Java, adica JSP, servlets si alte nebunii, iar baza de date probabil MySQL.
Sper sa pun link spre el cat mai curand.